A legegyszerűbb felhasználási mód, ha az útifűmaghéjat bármilyen kész ételhez felhasználjuk, mely nem tartalmaz elég rostot. Ilyen például a fehér vagy félbarna kenyér, amelyeknél pástétom készítéséhez, vagy a vajhoz keverve, esetleg fűszeres olajhoz keverhetjük.
Főzelékeknél azon túl, hogy sűríthetjük is vele, a fehér liszt helyett rostdús alternatíva. Akár kész levesbe is tehetjük rántás helyett vagy gabonaételek, világos tésztaételek szószaiba keverve. Így biztosíthatjuk a napi szükséges rostadagot. Amire figyeljünk, hogy megnöveli a vízszükségletet, használatakor növeljük vízfogyasztásunkat!
Általános hozzávalók
1 tál, jóformán bármilyen étel
1 kanál útifűmaghéj
Útifűmaghéjjal tetszés szerinti pudingot készíthetünk.
KÓKUSZOS GYÜMÖLCSPUDING
Hozzávalók
10dkg reszelt alma vagy reszelt körte
mazsola
finomra darált kókusz reszelék
2,5 dl kókusz tejszín
0,5 dl almalé
darált dió, vagy darált mandula
1 kávéskanál útifű maghéj
Elkészítés:
A reszelt vagy botmixerrel pépesített gyümölcsöt keverjük össze darált dióval vagy mandulával és pici almalébe áztatott mazsolával.
A kókusztejszínhez adjuk hozzá az almalevet és annyi útifűmaghéjat, amennyi puding állagúvá sűríti(kb 1 kávéskanál), ezután rétegesen tegyük kis poharakba. Szórjuk meg a tetejét finomra darált kókusz reszelékkel és hűtsük le.
VANÍLIÁS MEGGYLEVES (főzés nélkül)
1 kg meggykompót
0,8dl vaníliás szójatej
2dl rizstejszín
1 ek útifű maghéj
4 ek méz
reszelt citrom, fahéj, szegfűszeg, bourbon vanília
Meggykompótot használjunk, vagy tetszés szerint egyéb kompótot, mivel a nyers gyümölcs megerjed és alkoholt képez a gyomrunkban, ha bármi egyébbel keverve fogyasztjuk.
A meggynek a felét turmixoljuk össze a szójatejjel és a rizstejszínnel. Adjuk hozzá a mézet és a fűszereket. Keverjük össze az útifű maghéjjal, hogy sűrűbb állagot kapjunk, majd helyezzük bele az egész meggyeket. Tegyük hűtőbe egy órára és fogyasszuk hidegen.