hétfő, 19 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

India – az útifű maghéj otthona...

 

Az útifű maghéj jótékony tulajdonságairól már több cikkben tárgyaltuk. Most szeretnénk bemutatni a származási országot, Indiát, aki otthont adott ennek a közkedvelt csodaszernek. Indiáról elmondhatjuk, hogy agrárország, mely fejlődő iparral rendelkezik. Gazdaságában a mezőgazdaságé a vezető szerep.

A nemzetközi munkamegosztásban elsősorban ipari növényekkel és élvezeti cikkekkel (juta, tea, dohány, fűszerek stb.) ezenkívül ipari nyersanyagokkal (ércek) és pamutáruival vesz részt. Azon fejlődő országok közé tartozik, amelyek importálni kénytelenek a fűtőanyagokat, a műtrágyákat, a gépeket és – egy-egy rosszabb termésű évben – az élelmiszereket.

 

Ha nem lett volna Mahatma Gandhi híres só felvonulása 1930-ban a brit gyarmati só adó ellen, akkor India még ma is Angliából vásárolná a sót. A 30-as években az angolok irányították a kereskedelmet, így Indiában is ők határozták meg a só értékesítési módját. Az indiaiak Britanniából voltak kénytelen sót vásárolni annak ellenére, hogy saját sójuk ott állt az indiai partok mentén. Gandhi 240 mérföld hosszú, 23 napos sétájával lépett fel ez ellen, melynek méltó befejezése volt, hogy felkapott egy marék sós sarat és kijelentette, hogy ezzel megrázta a brit Birodalom alapjait. India mezőgazdasága alacsony színvonalú, bár a földművelés egész évben lehetséges öntözéssel. Az öntözés nélküli száraz művelés csak egy termés betakarítását teszi lehetővé (búza, kölesfélék, árpa, hüvelyesek stb.). Az öntözéses művelés ezzel szemben két termést ad: egyet a monszun időszakában, amikor az öntözés kiegészítő szerepet játszik; ez a harif, amelynek termékeit (rizs, cukornád, gyapot, juta, olajos növények) az őszi hónapokban takarítják be. Egyet pedig a monszunt megelőző időszakban, ez a rahi, amikor a növénytermesztés kizárólag az öntözésre van utalva (búza, kölesfélék, hüvelyesek, rizs). Ez a második aratás tavasszal, március-április környékén esedékes. Korszerű gépezetről nem beszélhetünk. Az indiai kisbirtokosok jobbára az évezredes faekét használja. Termésátlagaik rendkívül alacsonyak. Van amiben azonban kiemelkedőek világviszonylatban is.

India a Föld legnagyobb cukorelőállítója, illetve legnagyobb bors- és gyömbértermelője.  Ez az ország ad otthont az útifű maghéjnak vagy másik nevén az indiai bolhafűnek.  A világon 250-féle útifüvet tartanak számon. Az évelő Psyllium a meleg, napos vidéken érzi jól magát, a talajt és a csapadékot illetően kicsik az igényei. Az útifű növény magja kiváló élelmirost-forrás, elsősorban székrekedéssel küszködők szokták használni és az egészséges életmód követői. Mivel nagyon finom, apró rostszálak találhatók benne, egyáltalán nem irritálja a beleket. Vízből képes a saját tömegének 15-szörösét is felszívni, ami által zselészerű anyagot képez a bélrendszerben. Így képes kíméletesen tisztítani a belek belső falát.

Kutatások bizonyítják, hogy hosszútávon csökkenti a koleszterin szintet, a magas vércukor szintet, az irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteit, és mivel teltségérzetet okoz, segít a fogyásban is. A napi rostszükséglet fedezésében is hatékony segítő, emellett főzésnél sűrítőanyagként is alkalmazható. Napi kb. 1 evőkanál (10-12 g) fogyasztása javasolt vízben oldva. Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel! Az útifüvet reggel és este étkezés előtt 20-30 perccel javasolt bevinni a szervezetbe, ügyelve arra, hogy a zselésedés már a gyomorban történjen meg.

 

 

BiOrganik Online Kft.

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

 

Vegan whole food trader

 

 ÖKOpiac MOM kulturális központ:

1124 Budapest, Csörsz utca 18.

 

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Piac nyitva tartás

Szombat: 06.00-13.00

Vasárnap - Péntek: Zárva

 

 

 

 

 

 

BiOrganik Online Kft.

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

 

Vegan whole food trader

raktár / telephely:

1097 Budapest, Gubacsi út 47.

 

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Nyitva tartás

Hétfő - Csütörtök: 07.00 - 12.00 / 13.00 - 15.00

Péntek: 07.00 - 12.00 / Du.: Zárva